3.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ


[ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ]
[ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ]
[ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ]

ΘΕΩΡΙΑ:
- Τι είναι η κοινωνική διαστρωμάτωση; Φέρτε παραδείγματα από διάφορες εποχές (σελ. 25 Ορισμός: 2η παρ. Παραδείγματα: τέλος 1ης παρ., κτηνοτροφικές, αριστοκρατικές και σύγχρονες κοινωνίες)
- Τι εννοούμε όταν μιλάμε για κλειστό και ανοιχτό σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης; (Κλειστό σύστημα: σελ. 25, τελευταία παρ. για τις παραδοσιακές κοινωνίες, Ανοιχτό σύστημα: σελ. 26, πρώτη παρ. για τις σύγχρονες κοινωνίες)
- Τι είναι η κοινωνική κινητικότητα και ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει; (σελ. 26, 1η και 2η παρ., τα έντονα γράμματα κυρίως)
- Αναφερθείτε στα είδη κοινωνικής κινητικότητας (σελ. 26, τελευταία παρ., στοιχεία α-γ)
ΠΡΑΚΤΙΚΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
- Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο Παγκοσμιοποίηση και εργασία. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν κάποτε να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής οι εργαζόμενοι σ' αυτή την επιχείρηση; Τι σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης υπάρχει γι' αυτούς;
- Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο Σοκολάτα για πρώτη φορά. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική κινητικότητα για τους εργάτες σοκολάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού;
- Οι κάστες στην Ινδία: διαβάστε αυτό το κείμενο και χαρακτηρίστε το σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης στην Ινδία.
- Ερμηνεία της κοινωνικής ανισότητας: διαβάστε εδώ την αναφορά της wikipedia στο θέμα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και παρατηρήστε πώς βλέπουν την ύπαρξη της κοινωνικής ανισότητας οι διάφορες κοινωνιολογικές σχολές (σχολή λειτουργισμού και σχολή των συγκρούσεων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου